Klenoty Stredomoria: Malta a Gozo

Destinácia: Malta
Kód zájazdu: 1316214
Cena od: 694 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

26.09.2024 4 dni First Minute 694 € +0 € odlet: Bratislava letecká

Popis zájazdu

Popis:
1.deň
Odlet do Maltu.
Po prílete na Maltu nasleduje stretnutie so sprievodcom, privítanie na letisku na Malte a transfer do hotela.
Voľný program a večerný oddych.


2.deň
Po raňajkách stretnutie so sprievodcom a odchod na dnešný program, ktorý je venovaný ostrovu Malta.
Prvou zastívkou je mesto Marsaxlokk - na typických maltských trhoch budete mať možnosť vidieť rôzne druhy morských rýb a užiť si nezabudnuteľnú atmosféru spolu s domácimi.
Zastavime sa na vyhliadku prírodného útvaru Blue Grotto s možnosťou plavby na loďke okolo útesov.
Ďalšou zastávkou bude mesto Tarxien, kde sa nachádza megalitický chrám - jedna z najstarších stavieb na svete. Uvidime 3. najväčšiu kupolu v Európe v bazilike v meste Mosta a prejdeme sa bývalim hl. mestom Mdina.
Mosta - je mesto ležiace približne uprostred ostrova Malta v Severnom regióne, cca 9 km severozápadne od hlavného mesta Valletty. Má okolo 22 000 obyvateľov. Mostá patrí bezpochyby k najstarším osídleným miestam na ostrove. Archeologické nálezy dokazujú osídlenie už v prehistorických dobách. Najvýznačnejšou pamiatkou mesta je Rotunda Santa Marija Assunta (často nazývaná Mosta Dome – Mostský chrám) z rokov 1833 až 1871 (úplne dokončená bola však až okolo roku 1930). Z dôvodu úspory finančných prostriedkov bola kupola zriadená bez použitia lešenia. Svojím priemerom 37 metrov je počítaná k najväčším v Európe. K inventáru kostola patrí replika bomby, ktorá pripomína udalosť z 9. apríla 1942, keď počas bohoslužby na kostol dopadla nemecká bomba, prerazila kopulu, ale nevybuchla.
Mdina - mnohí Malťania Mdinu prezývajú aj Tichým mestom. Mdina bola založená feničanmi, približne pred 3.000 rokmi. Dnešný názov Mdina (opevnené mesto) priniesli až Arabi v 9. storočí po tom, ako mesto opevnili a oddelili ho od jeho predmestia, Rabatu. Mdina sa stala hlavným mestom Malty.
Dnes je však Mdina prezývaná ako „Tiché mesto“, pretože ju tvoria tiché, takmer opustené uličky a kamenné domy. Žije tu len niekoľko starých maltských aristokratických rodín a jediný kto dnes okupuje mesto sú turisti. Cirkevné vplyvy tu cítiť všade. Napočítal som niekoľko zvoníc a kostolov. Katedrála sv. Pavla, zasvätená patrónovi Malty, je asi najvýznamnejšia baroková stavba ostrova.
Mesto Mdina je jedno z najnavštevovanejších miest Malty - môže za to seriál Game of Thrones – nachádza sa tu známa brána, ktorá bola zobrazovaná práve v tomto seriály.
Tarxien - tiež Hal Tarxien, je mesto v Juhovýchodnom regióne na Malte, ktoré úplne splýva s veľkým mestským konglomerátom na juhovýchode od hlavného mesta Valletty. Ešte častejšie sa názov používa pre tu vykopaný prehistorický megalitický chrám rovnakého mena. Najstarší z komplexu chrámov pochádza z obdobia okolo 2800 pred n. l. Vyznačuje sa dobre zachovalými ornamentmi a reliéfmi na kameňoch, mimo špirál je možné vidieť aj rôzne zvieracie motívy. Bolo tu nájdené aj torzo kolosálnej figúry Magna Mater, pôvodne asi tri metre vysoké. Zvyšky chrámu sú síce zachovalé, chrám však trpí skutočnosťou, že sa nachádza uprostred obývaného mesta.
Po programe návrat do hotela na Malte a voľný program.


3.deň
Po raňajkách stretnutie so sprievodcom a odchod na dnešný program, ktorý je venovaný ostrovu Gozo.
Preplavíme sa trajektom na susedný ostrov Gozo, kde navštívime hl. mesto Victoria/Rabat a starú Citadellu z ktorej je fantastický výhľad na celý ostrov Gozo. Samozrejme na Goze navštívime najstaršiu kamennú stavbu na svete-chrám Ggantija a veterný mlyn z rádu sv.Jána Krstiteľa.
Odfotíme soľné útvary, ochutnáme typické pochúťky ostrovov, navštívime zázračnú baziliku Ta' Pinu a oblasť fungusovej skaly, kde za malý poplatok možete absolvovať nádhernú 15 min. plavbu cez 60m dlhý kanál. Kanál sa nachádza na bývalom mieste azúrového oka v Goze.
Budeme mať samozrejme aj voľný čas na individuálny obed a prechádzku po ostrove.
Ostrov poskytujeme malebné výhľady na krásy okolia a tyrkysového mora.
Po programe návrat do hotela na Malte a voľný program.


4.deň
Po raňajkách stretnutie so sprievodcom a odchod na dnešný program. Dnešný deň je venovaný klenotu ostrova - hlavnému mestu Valletta.
Valletta - je mesto, ktoré bolo postavené rytiermi rádu sv. Jána. Dnes je mesto vďaka svojej historickej hodnote zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.
Vo Vallette navštívime katedrálu sv. Jána, ktorá sa považuje za najkrajšiu katedrálu na svete. Uvidíme fantastickú barokovú výzdobu a unikátne obrazy od Caravaggia.
Ďalej si pozrieme v 5D kine krátky film o histórii ostrovov a z horných záhrad Upper Barraka Garden budeme pozerať na najkrajší, prirodný prístav na svete. Zo záhrad vidíme niekoľko historických budov, napríklad niekdajšiu nemocnicu britskej flotily, alebo bývalé sídlo rádu svätého Jána. „To všetko ešte patrí do starého mesta Valletta."
V prípade, ak nám vyjde čas k dispozícii bude aj možnosť nákupov a voľného programu na jednej z najkrajších ulíc Valletty.
Po programe nasleduje transfer do hotela a voľný večerný program.


5.deň
Po raňajkách nasleduje check out a transfer na letisko.

Aktuality

Balíte sa na dovolenku

17.5.2011 -  Pripravili sme pre vás interaktívny zoznam vecí, ...

BANNER: Nezabudnite zabaliť na dovolenku

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť viac

↑ Nahor